Ny utbildning till biomedicinsk analytiker

Under flera år har Region Värmland haft svårt att rekrytera biomedicinska analytiker. Utbildningen på Karlstads universitet kommer därför att bli betydelsefull.

Utbildningen har funnits på Karlstads universitet tidigare men för omkring tio år sedan togs beslut att avveckla den. Nu är det beslutat att den startar igen från hösten 2025.

– Det här är suveränt både för värmlänningarna som får möjlighet att utbilda sig inom ett bristyrke och för oss i Region Värmland som arbetsgivare. Dessutom höjer det kvaliteten i vården när vi får rätt kompetens, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

I Region Värmland finns i dag omkring 200 biomedicinska analytiker. De jobbar både patientnära och/eller med prover och olika analyser. Yrkesgruppen finns inom transfusionsmedicin, klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi och klinisk fysiologi.

De kommande åren kommer rekryteringsbehovet att vara stort. I dag är cirka var fjärde biomedicinsk analytiker i Region Värmland 60 år eller äldre.

facebook Twitter Email