Månaden som gått +resultat ombudsval

Värmland har röstat. Mellan den 28 maj och 1 juni kommer 12 ombud att representera Värmland i talarstolen. Kolla nedan om vilka det blev. 

Utöver de valda ombuden finns det också ersättare. 

Karlstad: 

Sofia Magnusson, Torbjörn Andersson, Christer Alnebratt

Arvika: 

Nils-Gunnar Andersson

Kristinehamn:

Ulf Engström

Grums, Filipstad, Ullerud-Forshaga:

Åsa Hååkman Eriksson, Chadi Toprak

Eda, Kil, Storfors:

Marina Eriksson

Hagfors, Hammarö, Munkfors:

Malin Ericsson, Jesper Malgerud

Grattis till alla valda – nu väntar ett tufft arbete framgent!

Region Värmland

Nysäter vårdcentral – nyinvigd!

Den 13 februari invigde ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden Daniel Schützer att Nysäters vårdcentral valt att bli en egen enhet. 

Dagen var fylld med pompa och ståt för att fira. 

– Det blir en helt annan bärkraft. Nu kämpar man för sin egen vårdcentral och jag tror inte att man ska underskatta det, säger Daniel Schützer 

Läs mer här

Tidöregeringen riskerar försämra värmländsk konkurrenskraft!

Vad handlar detta med slussar i Trollhättan om?  

Det handlar i grund och botten om att större fartyg ska kunna transportera varor mellan Vänern och havet via Göta älv och Göteborgs hamn. Dagens slussar är bygds för över 100 år sedan och de är slitna, i Trollhättan. 

Vänern är väldigt viktig för handeln, därför blir det oroande att tidöregeringen går ut och föreslår åtgärder som handlar om att minska kostnaderna för projektet om att bygga nya slussar. 

Läs mer här

Hyrbemanningen sjunker – 79 miljoner kronor mindre!

Kostnaderna för inhyrd personal i Region Värmland minskade med 79 miljoner kronor eller 27 procent under 2024 jämfört med året innan.

– Det känns väldigt positivt att utvecklingen fortsätter i rätt riktning. Vi vill ha en stabil och varaktig bemanning med egna medarbetare för den löpande verksamheten där vi bara nyttjar hyrpersonal när det verkligen är nödvändigt, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. 

Läs mer här

Unik PSA-testning i Värmland räddar liv

Sedan 2015 har Region Värmland genomfört en världsunikt organiserad PSA-testning för att upptäcka prostatacancer i tid. Genom att skicka personliga inbjudningar till män mellan 50 och 75 år har testningen blivit mer effektiv och minskat antalet onödiga ingrepp – samtidigt som fler liv räddas. Systemet har blivit en förebild för resten av Sverige. 

Läs mer här

8000 värmlänningar står inte längre i kö till folktandvården!

Hurra, vilken grej.

För några år sedan hade Folktandvården 8000 vuxna patienter i kö, men så är det inte längre. Detta tack vare tandvårds personalen och ledning som lyckats med att rekrytera personal men också erbjudit anställda att få arbeta inom hela tandvårdsspektret. 

Läs mer här

Fler vårdplatser i Värmland med Socialdemokraterna

Antalet disponibla vårdplatser varierar från dag till dag utifrån bemanning, men jämför vi slutet av 2022 med dagens situation så har vi i snitt 50 fler platser.

Om vi tittar på våra lägst bemannade dagar, det vill säga de dagar när vårdpersonalen har det som tuffast. Då ser vi att vi 2022 var nere på 430 platser medan sämsta dagen under 2025 är 500 platser – alltså 70 fler platser.

I denna beräkning är inte satsningarna på mobila team medräknad. Vi har ett antal mobila team som gör att ett stort antal patienter kan få vård i hemmet och slippa ligga i en sjukhussäng. Det minskar behovet av platser på våra sjukhus och ökar livskvaliteten för våra invånare.

Läs mer här

Tidöregeringen försämrar förutsättningarna för kultur i hela Värmland

Årets utbetalningar till kulturen är 15 miljoner kronor mindre. Tidöregeringen saknar helt kulturhistoriska ambitioner. 

– Det kommer påverka hur samhället fungerar. Det kommer minska sammanhållningen, det kommer försvaga demokratin. Till slut kommer det minska tillväxten. 

Det är en tuff situation för kulturen.

Läs mer här

Riksdag

TACK GUNILLA OCH LYCKA TILL

Gunilla har efter nästan 15 år valt att lämna sitt uppdrag som ledamot av Sveriges riksdag för att hoppa på sitt nya uppdrag som landshövding i Östergötland. I sitt uppdrag som ledamot har hon haft olika roller och nästintill varenda det går att få, men det senaste hon varit är gruppledare för S-gruppen i trafikutskottet och innan det ordförande för utbildningsutskottet. Utöver detta ett långvarigt engagemang i dåvarande landstinget och givetvis hemma i Årjäng. 

Vi tackar Gunilla för hennes tid och starka engagemang.

Ny riksdagsledamot efter Gunilla Svantorp

Blåvitt Elofsson hoppar in och tar Gunillas plats som riksdagsledamot. Han är 71 år och ja, hans namn är verkligen Blåvitt Elofsson. Anledningen är enkel: 

– Jag är Mölndalspojk från början, men flyttade till Karlstad 1976. Då hade jag alltid IFK Göteborgs blåvita klubbmärke i en medaljong runt halsen. När jag jobbade på en verkstad här började gubbarna där kalla mig ”han som håller på Blåvitt” – sedan blev det bara Blåvitt. Efter ett tag var det ingen som visste vem Lars-Gösta var, som jag hette från början.

Varmt välkommen säger vi till Blåvitt!

Foto: Karlstad Kommun

Vart är livsmedelstrategin, Peter Kullgren?

Ja det kan man fundera på, men Sofia Skönnbrink (S) riksdagsledamot har skickat in en fråga i ärendet. 

Varannan tugga du tar är av importerad mat. I händelse av kris eller krig kommer blir det oroväckande. Detta måste åtgärdas. Regeringen, med Peter Kullgren vid spetsen, skulle ha uppdaterat Sveriges livsmedelstrategi för över 1 år sedan. Än har det inte hänt något. 

Lyssna till Sofias frågeställningar till tidöpartierna i Sveriges riksdag.

Lyssna här

Höjt högkostnadsskydd och sämre tandvård för unga

Vid årsskiftet genomförde tidöregeringen beslutet om att försämra tillgången till tandvård för unga mellan 19-23. Det är unga personer som kanske inte har ett arbete att gå till eller som inte har en tillräckligt god inkomst. Istället för att göra så att fler får tillgång till en god tandvård gör man det omvända och det sätter vi oss emot. 

Utöver det höjer regeringen högkostnadsskyddet. Människor har det inte bara svårt att få mat på bordet eller att betala hyran, nu ska de också betala mer för nödvändiga mediciner. 

Spelbranschen måste stärkas

Sverige behöver en nationell dataspelsstrategi. Det tycker Lars Mejern Larsson (S) för att lyfta fram spelbranschen som en både kulturell och ekonomisk motor. Svensk spelutveckling har vuxit till en global kraft, med betydande exportvärde och skatteintäkter. För att det ska fortsätta behövs tillväxt och innovation inom branschen. Spelindustrin, likt musik och film, kräver stöd och strategier för att behålla sin konkurrenskraft och sitt bidrag till svensk ekonomi och kultur.

För att höra hans anförande kan du lyssna vid 26:08 minuter in i filmen. Lyssna här

facebook Twitter Email