Uppdrag för att minska köer i sjukvården!

Detta är ett pressmeddelande från SCV-majoriteten som styr Region Värmland 2022-2026

SCV-majoriteten har gett tf hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att kartlägga behovet av riktade insatser för att korta vårdköerna och redovisa de ekonomiska konsekvenserna av dessa åtgärder. 

  • I omställningsarbetet bevakar vi från SCV-majoriteten särskilt tillgänglighet och patientsäkerhet. Vissa områden klarar att förbättra sin tillgänglighet men inom andra ser det tuffare ut säger Daniel Schützer (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Därför ger vi nu uppdraget att komma med förslag på åtgärder.

Delårsrapporten visar att det ekonomiska läget har förbättrats för hälso- och sjukvårdsnämnden efter flera åtgärder, men läget är fortsatt allvarligt. Prognosen för helåret har justerats till – 684 miljoner, vilket är 159 miljoner bättre än prognosen i delårsrapporten i april.   

När det gäller tillgängligheten är det varierande siffror. Trots att primärvården kraftigt har minskat användningen av hyrläkare så lyckas man öka andelen patienter som får hjälp inom vårdgarantins tre dagar. Även inom specialistvården ser vi förbättrade siffror för första besök. Samtidigt ser vi något försämrad telefontillgänglighet både till vårdcentralerna och till 1177. När det gäller operationer är resultatet i nivå med förra året.  

Barn- och ungdomspsykiatrin visar förbättrade siffror gällande första bedömning, påbörjad behandling ligger i linje med tidigare år men det är försämrade siffror gällande utredningar. Inom den specialiserade vuxenpsykiatrin har väntetiderna tyvärr ökat. 

När det gäller vårdkvalitet ser vi färre oplanerade återinskrivningar, färre överbeläggningar, fler patienter som riskbedöms för fall och färre vårdskador. Även arbetet med en av våra största livsstilssjukdomar, diabetes, går i rätt riktning och det är fler patienter som har ett bra värde gällande blodsocker.  

Hela delårsrapporten finns att läsa i hälso- och sjukvårdsnämndens handlingar på regionvarmland.se 

facebook Twitter Email